Bieffekter av svininfluensavaccin

Nu har nästan 25 miljoner personer i Europa vaccinerats med svininfluensavaccinet Pandemrix. Men i övriga Europa har det rapporterats om delvis andra biverkningar än i Sverige för Pandemrix. 

Det som sticker ut är bland annat ett par personer med epilepsi i England som dött på grund av kramper i samband med vaccinet. Finns det fog för oro, frågade vi Gunilla Sjölin Forsberg, som är chef för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket.

– Det vi sett i Sverige är två fall av försämring av epilepsi, som släppte efter efter ett tag. I det ena fallet handlade de om en underbehandlad epilepsi. Men om sjukdomen är medicinskt under kontroll uppfattar jag inte att det finns någon risk med vaccinet.

Övriga 10 miljoner som har vaccinerats har fått något av de två andra största vaccinerna.

Hittills har drygt 9 000 biverkningar rapporterats i Europa av svininfluensa-vaccinet Pandemrix, när 24,5 miljoner patienter har blivit vaccinerade.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".