Ruttnande fisk på labbet

Varför vill man studera ruttnande fiskkadaver? Svaret är att man på det sättet bättre förstår hur gamla fossil ska tolkas. Dålig kunskap om förruttnelse kan ha förlett vetenskapen att misstolka viktiga fossil.

 Brittiska forskare har nu i ganska illaluktande försök  försökt råda bot på denna okunskap.  I över ett halvår lät forskarna nejonögon och lansettfiskar ligga och ruttna för att följa processen.

De tänkte såhär: När man analyserar ett fossil från den viktiga period då ryggradsdjuren först uppkom, hur ska man då veta om delar som inte finns i fossilet faktiskt aldrig har funnits där – för att den hör hemma tidigt i utvecklingen, – eller om de saknas för att de har ruttnat bort helt enkelt?

För att begripa det måste man veta precis hur och i vilken ordning olika delar av ett kadaver ruttnar. Därav ruttnande nejonögon och lansettfiskar i 25 graders värme på forskarlabbet. Och Rob Sansom vid universitetet i Leicester blev glatt överraskad av hur mycket information ruttnande fisk kan ge:

– De visade sig ge mer viktig information om hur man ska tolka fossil än vi trott, om hur ruttnande kan ske på ett systematiskt och intressant sätt.

Det visade sig att drag som tillkommer senare i utvecklingen ruttnar bort fortare,medan de mer basala blir kvar.

Risk alltså att man tolkar fossil som mer basala än de är – för att de utvecklade delarna har ruttnat bort. Rob Sansom anser att en del fossil som ansetts stå för gränslandet mellan ryggradslösa djur och ryggradsdjur nu kan behöva omvärderas.

Men det var inget trevligt arbete säger han:

 - Att studera ruttnande fisk i laboratoriet,  arbetet är ärligt talat otrevligt och det luktade mycket. Men vem hade trott att ruttnande fisk skulle ge så viktig information som det gjorde!

Tycker du det var det värt det?

– Det var värt det, skulle jag säga! Trots skadan det åsamkade min näsa.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista