Hjärnvävnad vid akut hjärninfarkt.

Test visar risk för hjärninfarkt

Med ett enkelt test har Uppsalaforskare visat ett samband med ökad risk för hjärninfarkt. ( Hur du gör testet hittar du längre ner i artikeln)

Det handlar om ett enkelt test kring snabbhet, visuell överblick och att ha flera bollar i luften samtidigt. Ju långsammare testet gick desto högre var risken för att senare få blodpropp i hjärnan. 

Sambandets sågs när man lät nära tusen 70 åriga män i Uppsala göra testet. Sedan följdes de i nästan femton år för att se vilka som fick hjärninfarkt.  Totalt fick 105 av personerna blodpropp i hjärnan under tiden studien pågick. De som gjorde testest långsammast hade tre gånger så hög risk som de som gjorde testet snabbast att få hjärninfarkt.

De snabbaste gjorde testet på mindre än 1 min och 30 sekunder. De som gjorde testest långsammast gjorde det på mellan 2 min och 30 sekunder och upp till fyra minuter.

Det handlar om att göra som småbarn gör i målarböcker, dra streck från siffran 1-2-3-4. När man sedan också blandar in bokstäver ska man dra linjer från 1 till A, till 2, till B, till 3 till C osv.

Bernice Wiberg, är forskare och strokeläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och hon berättar om varför testet kan ha ett samband med hjärninfarkt.

- Vad vi tror påverkar det som är grunden till att man får ett dåligt resultat, är små kärlskador i de djupare delarna av hjärnan.

Om man gör testet och det tar längre än fyra minuter. Vad ska man göra då?

- Ta kontakt med din husläkare. Det man då ska titta på är blodtrycksnivån, om man har diabetes eller inte, blodfetterna och rökningen. Det vill säga de traditionella riskfaktorerna för hjärt-kärl- sjukdomar.

Men hur mycket kan det här testet bidra till?

- Det visar sig att även när vi justerar för de traditionella riskfaktorerna var det ändå ett klart samband. Testet har så att säga betydelse i sig, säger Bernice Wiberg, huvudförfattare bakom studien och strokeläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Referens: B. Wiberg, "Cognitive function and risk of stroke in elderly men" Neurology 2 Feb 2010.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne:
Länkar:

Gör så här:

- Skriv ut #fil=7691#.
- På första sidan ska du dra en linje mellan siffrorna i stigande ordning. Exempel: 1-2 osv.
- På andra sidan ska du dra en linje mellan siffror och bokstäver i stigande ordning. Exempel: 1-A-2-B osv.
- Om du är man, 70 år eller äldre och det tar dig längre tid än 4 minuter att göra testets andra sida, ligger du i riskzonen för att få hjärninfarkt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".