Genförändrad asp snart i fält?

Nu vill trädforskare för första gången i Sverige plantera genförändrade träd i fält. De har ansökt hos jordbruksverket om att få sätta ut 16 genförändrade hybridaspar i utanför Halmstad.

Det är på inhängnat område utanför Halmstad som forskarna vid Umeå Plant Science Center, ett samarbete mellan Lantbruksuniversitetet och Umeå Universitet, vill plantera 16 stycken genförändrade hybridaspar. Träden har i försök fåtts att växa dubbelt så fort som sina icke genförändrade syskon.

Det norrlänska klimatet tror man inte att de klarar men kanske det halländska. Träden har i försök fåtts att växa dubbelt så fort som sina icke genförändrade syskon. Men syftet med försöket är inte att av just dessa träd få fram sorter för skogsbruket utan att få kunskaper om vilka av deras gener som styr till exempel tillväxt, säger professor Stefan Jansson vid Umeå Plant Science Center.

De genförändrade hybridasparna har inte fått gener fått andra organismer, utan det forskarna gör är att slå på och av de gener träden har.

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista