Borre röjer OS-skogen i Vancouver

Alldeles intill olympiaskogarna i Vancouver i British Columbia i västra Kanada har en skalbagge en tallbarkborre sen tio år tillbaka dödad skog över enorma arealer, motsvarande tre fjärdedelar av den svenska skogens yta. Enligt Staffan Lindgren insektsexpert på University of Northern British Columbia har angreppen slagit hårt mot skogsindustrin

– Massor av sågverk och pappersbruk har tvingats lägga ner, säger Staffan Lindgren insektsexpert på University of Northern British Columbia.

Skalbaggens angrepp på tallskogen i British Columbia startade 1999 och i kärnområdet med de svåraste angreppen bara en och halv tinnes resa i bil från olympiaskogarna i Whistler tallbarkborren eller mountain pine beetle som den heter på engelska dödat nästan all gammal tallskog med contortatall som är ett vanligt barrträd i västra Canada och nu sprider sig angreppen österut.

Den fruktade skadegöraren har nu tagit sig över Klippiga bergen från British Columbia till grannstaten Alberta

– Oron är stor för att tallbarkborren ska fortsätta sprida sig över kontinenten och de gör stora bekämpningsinsatser i Alberta nu, säger Staffan Lindgren.

Skogsbrandbekämpningen i Kanada har sedan 1920-talet varit mycket effektiv det har skapat stora områden med monokulturer med gammal tallskog som dödats av tallbarkborren. Den förökar sig helst i gamla träd.

Den har också gynnats av att somrarna och vintrarna har blivet mildare. För att få stopp på Tallbarkborrens härjningar hoppas man i Kanada på några extremt kalla vinterdagar med det krävs då temperaturer under minus 40 grader för att skada skalbaggen under vinter vilan.

– För Brittish Columbias del är det nog för sent, men för Alberta så hoppas vi på några riktigt smällkalla vintrar, säger Staffan Lindgren.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".