Vikten minskar när höjden ökar

Ett av de mer ovanliga - och lätta - bantningstipsen ska nu avslöjas: Rejält överviktiga personer, med ett BMI över 33.7, förlorar vikt på hög höjd.

20 medelålders, feta amerikaner sattes på Tysklands högsta berg Zugspitze, på 2650 meters höjd i en vecka. Där fick de uppgiften att äta och dricka så mycket de ville och inte motionera mer än en stillsam liten promenad.

Resultatet blev att deltagarna, så fort de kommit upp till höghöjdslabbet, åt mindre än vad de gjort föregående, inledande dagar. Efter en vecka flyttade de ner i låglänt terräng och deras minskade matintag följde med och minskade ytterligare. Det minskade ätandet kvarstod fortfarande vid en kontroll efter en månad. Svagheten i försöket är att man inte har haft en kontrollgrupp.

Syftet med försöket var att ta reda på om det lägre lufttrycket och därmed syrehalten på högre höjd påverkade kroppen. Det man såg tydligt var att antihungerhormonet Leptin ökade, liksom ämnesomsättningen.

Det är vanligt att bergsklättrare tappar vikt under sina exkursioner, men det har tillskrivits den tuffa fysiska påfrestningen. Detta försök visar dock att själva höghöjdsvistelsen är en komponent i viktnedgången.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista