Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Plastlampan sedd genom grafenkatoden.
2 av 2
Illustration av hur lampan fungerar. Vid drift går det utsända ljuset både uppåt, genom PEDOT-PSS elektroden och nedåt genom grafenelektroden. (Klicka på bilden för förstoring.)

Ny plastlampa som man kan elda upp

En förnyelsebar lampa som bara består av plast har tagits fram vid universiteten i Linköping och Umeå tillsammans med amerikanska forskare. Det skulle kunna innebära att framtidens lampor helt befrias från dyra och giftiga metaller.

Lågenergilampor innehåller det mycket giftiga kvicksilvret. Lysdioder och skärmar till telefoner och kameror innehåller andra metaller, till exempel den sällsynta och dyra metallen indium.

I en ny typ av belysning som beskrivs i tidskriften ACS Nano är alla metaller borta, ljuset kommer från en ljusemitterande elektrokemisk cell där metallelektroderna är ersatta av kolmaterialet grafen.

Forskarna menar att den här metallfria belysningen skulle kunna användas i till exempel framtidens lysande tapeter och eftersom alla komponenter kan framställas från en flytande lösning skulle de kunna framställas på rulle i en tryckpress. Enligt en av forskarna, Nate Robinson, är det nu en kapplöpning mellan olika forskargrupper i världen för att utveckla tryckelektronik och plastelektronik.

– Tryckelektronik och plastelektronik är ett väldigt hett område, säger Nate Robinson.

Bara några månader innan forskarna från Linköping och Umeå publicerade sin uppfinning presenterade en grupp i Kalifornien en snarlik lösning men deras belysning använde kolnanorör istället för grafen.

Än så länge drar den nya uppfinningen mer ström än en lågenergilampa och den har en betydligt kortare livslängd, men råvaran är helt förnyelsebar och den går att återvinna till 100%. Alternativt ska man också kunna elda upp den när den har lyst färdigt. Och Nate Robinson tror att den nya tekniken snart kan finnas på marknaden.

– Det kan komma ganska fort för tekniken som används för att skapa så kallade OLED-displayer (organiska ljusemitterande dioder) i mobiltelefoner och tv-apparater, med samma teknik kan man tillverka den här komponenten. Det finns en väldigt låg tröskel för kommersialisering i detta fall, säger Nate Robinson som är docent vid Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".