Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
En varg river ett får i en hage vid Påbronäs i Kalmar 2002.
2 av 2

Bättre skydda redan vargrivna får

Miljontals skattekronor har slösats bort på fårstängsel i län där det inte finns några vargar. Det hävdar forskaren Jens Karlsson på Viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation. Han har visat i en ny studie att det är mycket mer lönsamt att sätta in åtgärder i fårhagar som redan blivit utsatta för vargangrepp.

– Om man har haft ett vargangrepp i en fårbesättning, då kommer vargen eller vargarna att komma tillbaka dit under de närmaste dagarna eller veckorna. Och vidtar man då inga förebyggande åtgärder så kommer de att dräpa fler får i samma hägn under de här veckorna, säger biologen Jens Karlsson.

Jens Karlsson har sammanställt det senaste decenniets viltskadestatistik, där mellan 400 och 600 får rivs per år. Då visar det sig att risken för att en varg, eller lodjur eller björn anfaller samma fårbesättning igen ökar med 55 gånger, de närmsta veckorna efter ett första angrepp. Så när länsstyrelsernas besiktningsmän kommer ut till fårhagen efter ett rovdjursangrepp bör de genast låna ut till exempel lapptyg, alltså långa linor med tygskynken som skrämmer bort ytterligare vargar. Det kostar bara några tusenlappar, inte miljontals kronor som permanenta fårstängsel.

– Så får man ut 55 gånger mer i förebyggande effekt för varje skattekrona i det arbetet, hävdar Jens Karlsson.
Att sätta upp fårstängsel i Sörmland och Östergötland där det inte finns varg, tycker däremot Jens Karlsson är slösaktigt.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Applied Ecology, och kan också ge vägledning åt fattiga länder som måste skydda tamdjur mot angrepp av tigrar, leoparder och hyenor till exempel. Jordbruksverket har tagit fasta på den nya forskningen och precis beslutat att de 20 miljoner till rovdjursstängsel man ska dela ut i år, främst ska gå till de län där det finns många vargar och stor risk för rivna får, som Västra Götaland, Värmland och Dalarna.

Referens:
Karlsson, J. et al. Predictability of repeated carnivore attacks on livestock favours reactive use of mitigation measures, J of Applied Ecology, vol 47, 2009. DOI:10.1111/j.1365-2664.2009.01747.x

Länkar:


Hur mycket pengar får ditt län?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".