Regn förvärrar läget på Haiti

Nu har det börjat regna på Haiti och inledningen på den regniga säsong som kommer att ställa till det ännu värre bland de jordbävningsdrabbade. För när man var tvungen att satsa så omfattande på den allra mest akuta sjukvården och matdistributionen har hjälporganisationerna inte hunnit få ut skyddspresenningar i plats som man annars gör väldigt tidigt vid katastrofarbete.

– De flesta områden jag såg där folk campade utomhus hade bara enkla bomullsgardiner som skydd, som inte kommer att stå pall för regnet, berättar nyss hemkomne katastrofläkaren Johan von Schreeb.

Utan de vanliga plastpresenningarna kommer folk att få leva i en dyng- och lervälling, enligt Johan von Schreeb. Risken för epidemier ökar också när folk bor tätt tillsammans, utan fungerande avlopp och dessutom blöta, nedkylda och svaga.

De flesta smittsamma sjukdomar som diarrésjukdomar, kolera, rödsot och övre luftvägssjukdomar smittar då lättare. På Haiti är dessutom vaccinationsfrekvensen för mässling väldigt låg och är man svag och i dålig form från början blir mässling en livsfarlig sjukdom.

Även fältsjukhusen var tvungna att fort få upp sina sjukhus och hann inte planera för regnperioden, så nu pågår en intensiv omplanering. Går det att till exempel att dika ur så man får regnvattnet att rinna undan, eller ska de kanske flytta in i containrar eller bygga betongplattformar så de kommer upp en bit?

– Annars blir det ju ohållbara förhållanden för att kunna bedriva sjukvård, säger Johan von Schreeb från Läkare utan gränser.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".