1 av 3
Det 100 meter höga slaggberget i Kvarntorp utanför Kumla med rester efter uranutvinningen som startade på 50-talet. Foto: SVT bild
2 av 3
3 av 3

Okunskap inför svensk uranbrytning

Det saknas kunskap idag för att kunna bryta uran i Sverige, utan att det sen läcker ut tungmetallare till omgivningen. Det hävdar Bert Allard som är professor i miljökemi vid Örebro universitet och som nu håller på att kartlägga forskningsbehovet inför en storskalig svensk uranbrytning. Enligt Bert Allards bedömning är det bara en tidsfråga innan den första inhemska urangruvan öppnas.

– Vi har uran i Sverige, ett behov av uran i Sverige, Europa och världen. Och det betyder att vi bör och tror jag kommer att bryta uran för eget behov och möjligen för export, säger .

Bert Allard i Örebro har tillsammans med kollegor från fem andra svenska universitet gått igenom kunskapsluckor när det gäller att bryta uran och andra värdefulla metaller ur bergarten alunskiffer. Den innehåller visserligen bara några hundra gram uran per ton malm, men det finns så gott om den i landet att man räknar med att Sverige har en av världens största obrutna uranfyndigheter.

Just nu förbereder ett av det 20-tal företag som letar uran i Sverige en ansökan om provbrytning i Jämtland. Vid en eventuell storskalig brytning blir gruvresterna enorma. Och enligt Allard måste man få ut nästan all uran och tungmetaller ur gruvavfallet för att det inte ska börja läcka till exempel kadmium och arsenik till vattendragen som sen kan tas upp av fisk och andra djur. Och idag finns ingen känd teknik att laka ur alunskiffern så effektivt hävdar Bert Allard:

– Risken är väl ett att ett företag kommer in och gör miniminivå. Bryter det som är lätt tillgängligt och lämnar resten och vi får ett avfallsproblem. Och jag är inte säker på att myndigheterna som är ansvariga idag har den kunskapen eller har möjlighet att säga nej, anser Bert Allard.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".