Veckomagasin

Unik simulator hjälper OS-skidåkarna

I veckomagasinet om OS-skidåkarna som har kunnat tjuvträna banorna i Vancouver tack vare unik simulator. För första gången har fullständig arvsmassa kartlagts från en död människa, en grönlänning som är 4 000 år gammal. Solaktiviteten har tagit fart, vilket gläder vissa.

De svenska längdskidåkarna och skidskyttarna kommer att vara hemtama med banorna i Vancouver i Kanada. Man gör det tack vare forskning och träning i en världsunik skidsimulator som utrustats med laser. Inte ens norrmännen har tillgång till samma slags träningsmöjligheter.

 

 Pelle Zackrisson, SR Jämtland
pelle.zackrisson@sr.se

Den första genkartläggningen av en urtida människa presenterades i tidningen Nature nu i veckan. Kartläggning av ett helt genom, alltså av hela arvsmassan är ju inget nytt, men nu är det alltså för första gången det har gjorts på en död person, och en person som till på köpet varit död i hela 4000 år - han kommer från västra Grönland. DNA-kartläggningen är gjord av ett internationellt forskarlag med den danska forskaren Eske Willerslev i spetsen.

Marcus Hansson
marcus.hansson@sr.se

Solen har nu börjat få mer aktivitet. Solforskare och andra intresserade, definitivt vår reporter Camilla Widebeck, har väntat och väntat på att solaktiviteten och solstormar ska komma igång efter flera års stiltje på solen. Även Henrik Lundstedt, solforskare i Lund. Nu har också en rymdsond som kallas SDO skickats upp för att kartlägga solen. 

Annika Östman
annika.ostman@sr.se