Havsströmmar påverkar grönlandsisen

Istäcket på västra och sydöstra Grönland har minskat kraftigt de senaste tio åren. Det visar två studier som presenteras i nätupplagan av Nature Geoscience.

Forskare från USA och Kanada visar att isskölden på Grönland smälter inifrån och ökar på glaciärerna i utloppen till fjordarna, som sedan bryts loss ut i havet.

En av forskarna är Fiammetta Straneo vid Woods Hole Oceanografiska institut i Massachusetts.

Lufttemperaturen har ökat, smältvatten rinner ut i fjorden, isen under vattnet lossnar och isberg ger sig iväg. Men det är inte bara temperaturen i luften, som har ökat.

Fiammetta Straneo har studerat vattenströmmarna. Vattnet i subtropiska områden har blivit varmare och det vattnet förs nu upp av Golfströmmen till Arktis och Grönland. Det är alltså både varmare luft och varmare vatten, som bidrar till issmältningen.

– Vattnet runt Grönland är nu det varmaste det har varit på 50 år och satellitmätningar visar att isminskningen har gått snabbare de senaste tio åren, säger Fiammetta Straneo.

Utvecklingen stämmer överens med de klimatmodeller, som klimatforskarna har utarbetat och som säger att de arktiska områdena kommer att bli betydligt varmare.

– Vi kommer att behöva mer data och mer forskning för att vara säkra på vad det är som händer i det komplicerade klimatsystemet, säger Fiammetta Straneo. Men vi kan konstatera att isskölden på Grönland har blivit 200 meter tunnare.

Ingrid Gustavsson, ekot
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".