Ny DNA-teknik kan ge bättre barncancerbehandling

Ny svensk forskning, som presenteras i den ansedda tidskriften PNAS, kan leda till bättre och mer individualiserad behandling av den svåra barncancerformen neuroblastom.

Det är med hjälp av en ny DNA-teknik som forskarna har kunnat hitta specifika genetiska egenskaper hos olika varianter av nervcellstumören neuroblastom - och det här kan leda till en bättre, mer individualiserad, behandling av patienterna, menar forskarna.

Alla neuroblastomtyper reagerar nämligen inte likadant på traditionell cancerbehandling, till exempel strålbehandling. På en del fungerar det bra, och på en del fungerar det nästan inte alls. Och eftersom cancerbehandling ofta innebär svåra biverkningar, så är det naturligtvis värdefullt att veta om den kommer att ha någon effekt eller inte.

– Den här nya DNA-tekniken, den använder vi i utredningen av alla barn med neuroblastomtumörer i hela Sverige sedan ett år tillbaka ungefär. Och det gör att vi förstår arten och egenskaperna hos den enskilda barncanertumören hos de här barnen, så att vi vet vilken behandling de ska få. Så det här är en typ av individualiserad, personalized medicine, som det heter på fint språk, säger Per Kogner, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

Nästa steg blir nu enligt forskarna att undersöka vilka genetiska svagheter dom olika typerna av neuroblastom har, och sedan se hur man kan utnyttja svagheterna i behandlingen av sjukdomen. Detta är extra viktigt för dom mer agressiva typerna av neuroblastom, som i dag kan vara svåra att bota, enligt forskarna.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Carén, Helena et al. High-risk neuroblastoma tumors with 11q-deletion display a poor prognostic, chromosome instability phenotype with later onset, PNAS. Doi:10.1073/pnas.0910684107.

Tidigare publicerat på samma ämne:

Länkar:

BARNCANCER

Neuroblastom är en tumörform som drabbar små barn. Det är den tredje vanligaste cancerformen hos barn, efter olika leukemier och hjärntumörer.

Neuroblastom utgår från det så kallade sympatiska nervsystemet som sträcker sig på bägge sidor längs ryggraden. En viktig del av detta system är binjurarnas märg, och flertalet neuroblastom utgår därifrån.

De flesta som insjuknar i neuroblastom gör det före 2 års ålder och i Sverige drabbas ett 20-tal barn per år.

Källor: Astrid Lindgrens barnsjukhus/KI, Barncancerfonden

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".