Mikael Swarén på Mittuniversitetets vintersportcentrum visar skidor för Sveriges Radios reporter Pelle Zachrisson.

Väder och valla i Vancouver

Vinter-OS handlar om mer än vältränade skidåkare. Hör Mikael Swarén på Mittuniversitetets vintersportcentrum berätta om hur OS-resultaten påverkas av materialteknik och väderförhållanden.

Det är inte bara skidåkarens fysik som måste vara i toppform för att ett lopp ska gå bra - väder, skidornas struktur och vallan är minst lika viktigt.

Mikael Swarén på Mittuniversitetets vintersportcentrum arbetar med biomekanik och produktutveckling – sammanställt, prestationsteknologi. Vad gäller skidor, jobbar han nära en av cheferna för längdlandslaget - Mats Eklund - och med skidskyttelandslaget.

Sveriges Radio Jämtland har träffat Mikael Swarén för ett samtal om struktur, valla och vad som ger bra skidglid. Han berättar också mer om svenskarnas OS-skidutrustning, om skillnaden på olika sorters snö och hur ett lopp kan avgöras på grund av dåliga skidor.

Skidspåren i Vancouver har saltats, vilket också påverkar åken och resultaten:

- Är man bland de första som kommer ut på saltet första varvet och sedan är det 50 personer som åkt på det när man kommer ut på andra varvet, då är det helt nytt före. Det är ungefär som att man i Formel 1 har på torrdäcken när solen skiner och sen börjar det regna – då måste du byta däck. Det kan man inte göra i skidåkning så då måste man ha något som funkar på både och, säger Mikael Swarén.

Pelle Zackrisson
vet@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".