Far och son, eller?

DNA avslöjar faraos föräldrar

Nya rön om farao Tutankhamun om sjukdomar och hans släktskap. Men forskningen ifrågasätts av svensk forskare.

Den mest kände av de egyptiska faraonerna, farao Tutankhamun, var låghalt och dog av malaria vid bara 19 års ålder. Det är ett internationellt forskarteam som med DNA-teknik kastar nytt ljus över Tutankhamuns liv och bland annat nu säger sig kunna svara på den omstridda frågan vilka hans föräldrar var.

– Forskare har länge sökt efter hans mamma och pappa och om det nu stämmer att han var son till Achenaton och till en ännu inte namngiven kvinnlig mumie, så är det naturligtvis ett väldigt intressant resultat, säger Nils Billing, egyptolog på Uppsala Universitet.

Farao Tutankhamun levde på 1300-talet före Kristus och hans dödsmask i guld har blivit något av en symbol för det gamla Egypten. Nu har alltså forskare med hjälp av DNA-prover från en rad olika mumier kunnat säga vilken mumie som var släkt med vilken. Dessutom kan man nu avfärda teorier om att Tutankhamun mördades. Istället var det hans allmänt klena fysik och en sällsynt bensjukdom som i kombination med malaria tog livet av honom i ung ålder. Det här förklarar också fyndet av ett stort antal kryckor i hans grav:

– Alla dessa käppar och stickor och stavar som fanns i hans grav, över hundra stycken, kan alltså ha använts rent praktiskt. De speglar en skröplig kungs vardagliga tillvaro där han gick runt och behövde de här käpparna för att kunna gå helt enkelt, säger Nils Billing.)

Men resultaten av den här undersökningen, som publicerats i den ansedda tidskriften Jama - journal of the American Medical association - är inte okontroversiella. Tretusen år gamla DNA-prover från ett så varmt område som Egypten har aldrig tidigare gått att undersöka. Anders Götherström är expert på gammalt DNA på evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala:

– Det här materialet kommer ju från Egypten som är ett väldigt varmt ställe och när det är varmt så försvinner DNA snabbt, så det gör att det blir extra svårt. Forskargruppen bakom det här får nu i uppgift att övertyga oss andra i fältet att det här verkligen är cementerat och grundmurat, säger han.

Marcus Hansson
marcus.hansson@sr.se

Referens:
JAMA, 17 februari 2010. Vol. 303, Sid 638-647

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".