Forskarna har lyckats stabilisera vaccinen i ett membran. När sedan vaccinen ska användas, pressas helt enkelt vatten igenom membranet. Foto: Oxford University.

Vaccin ska tåla tropiska temperaturer

Brittiska forskare har tagit fram ett nytt sätt att tillverka vaccin så att dom tål att förvaras tropiska temperaturer, något som kan få konsekvenser både för kostnaderna vid vaccintransport och möjligheten att vaccinera människor i utvecklingsländer, enligt forskarna.

Man har mycket att vinna på att utveckla vaccin som kan förvaras i höga temperaturer, förklarar forskarna i sin studie. 

I dagsläget måste många vaccin nämligen förvaras i kylar eller frysar, vilket förutom att det gör transporterna dyra också i vissa fall kan göra det svårt att nå ut till människor som bor i områden där tillgången till kyl och frys är begränsad.

Detta hoppas man nu kunna råda bot på. Med hjälp utav två sockertyper – den ena helt vanligt strösocker – har forskarna lyckats få vaccinen att klara av så höga temperaturer som 45 grader i upp till fyra månaders tid.

Det hela går till så att sockret löses i vaccinet, varefter blandningen helt enkelt får ligga och torka på ett membran tills allt vatten var avdunstat. Och när vaccinet sedan ska användas, så är det bara att pressa vatten genom membranet, och socker-vaccinblandningen löses upp igen.

I den här studien har man testat tekniken på två olika vaccin, ett vanligt förkylningsvaccin och ett poxvirusvaccin som liknar det som användes för att utrota smittkoppor. I båda fallen har vaccinen klarat av temperaturer upp till 45 grader i fyra månader, eller 37 grader så länge som ett år, utan att förstöras. Återstår gör dock att se hur tekniken fungerar i större skala och på andra vaccin.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Alcock, De Costa, et al. Long-Term Thermostabilization of Live Poxviral and Adenoviral Vaccine Vectors at Supraphysiological Temperatures in Carbohydrate Glass. Science Translational Medicine. 18 Feb 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".