Kostråden har ändrats genom tiderna. Här ses en annonspelare från 1970-talet.
VETANDETS VÄRLD, MÅN 1 MARS

Från Linné till brödkampanj - kostrådens historia

Under näringslärans tidiga dagar på 1800-talet lyftes kött fram som viktig mat för att få starka arbetare i den nya industrin. Sedan dess har kostråden ändrats flera gånger, hela tiden i samspel mellan myndigheter, livsmedelsföretag och vetenskapsmän. Vetandets värld handlar idag om hur de moderna kostråden har tagit form.

Möt Christina Fjellström, professor i måltidsforskning, som berättar om försöken att forma folkets kosthållning från 1700-talet och framåt.

Carl von Linné trodde att potatis orsakade hjärtinfarkt, men det var först på 1800-talet som en systematisk näringslära växte fram.

Åke Bruce, professor emeritus i tillämpad näringslära, berättar om hur de moderna svenska kostråden togs fram på 1970-talet.

Vetandets värld träffar också läkarna Göran Berglund och Ralf Sundberg som menar att de tidiga studier om mättat fett som delar av dagens kostråd grundar sig på inte håller måttet.

Axel Naver
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista