Litteraturvetarna övertolkar August Strindberg, enligt ny avhandling.

Forskare övertolkar Strindberg

Många Strindbergforskare tar till oerhört långsökta tolkningar och läser in symboler och underliggande betydelser i texterna som inte finns där, bara för att få sina litteraturvetenskapliga analyser att gå ihop. Det säger litteraturvetaren Erik van Ooijen som nyligen disputerade på en avhandling om Strindbergs kammarspel.

- Det finns någon slags tradition inom litteraturvetenskapen där man har betraktat det som ett resultat att presentera en enhetlig tolkning av ett verk. Det gäller att få allt att gå ihop så bra som möjligt och då har man lyckats som forskare, säger Erik van Ooijen.

Att August Strindberg ofta skrev nyckfullt och oförutsägbart är de flesta litteraturvetare överens om, men det som Erik van Ooijen vänder sig emot är när forskarna försöker hitta underliggande betydelser i de här textpartierna. Strindbergs impulsiva och ofta slarviga arbetssätt syftade till att skapa en särskild rytm eller stämning, snarare än att förmedla någon särskild symbolisk mening. I sin avhandling visar Erik van Ooijen hur uppenbart orealistiska tolkningar som saknar stöd i Strindbergs texter har kunnat leva vidare inom forskningen utan att någon frågar sig om tolkningarna verkligen är rimliga. Dessutom finns det en slags artighetskodex mellan forskarna som lite grann sätter det vetenskapliga samtalet ur spel, enligt Erik van Ooijen. I stället för att övertolka Strindbergs verk borde man inse att inkonsekvenserna hör till verket, säger han, och hänvisar till hur Strindberg själv beskrev hur orden flödade bortom hans kontroll:

- Han beskriver ofta hur han med pennan i hand drabbas av en kroppslig feber, handen går utan att hjärnan hinner med, han beskriver på ett ställe hur dikten växer fram som ett mögel ur hans hjärna, det är någonting som växer fram ur en slags egen inre kraft, säger Erik van Ooijen.

Urban Björstadius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".