Det finns många olika råd om vad man ska äta - vad stämmer?
VETANDETS VÄRLD, TIS 2 MARS

Därför träter forskarna om kostråden

Vissa läkare påstår att dagens kostråd saknar vetenskaplig grund. Samtidigt säger Livsmedelsverket att kostråden bygger på den senaste tillgängliga vetenskapen. Varför tolkar forskare vetenskapen så olika? Vetandets värld reder ut varför debatten ser ut som den gör och varför det är svårt att genomföra studier om hur kost påverkar hälsan.

Göran Berglund, professor emeritus i internmedicin, säger att allt fler studier visar att det inte finns något samband mellan mättat fett och hjärt-kärl-sjukdomar. Ändå ger Livsmedelsverket rekommendationer om att hålla nere på det mättade fettet.

Enligt Annica Sohlström är kritiken mot kostråden missriktad eftersom de handlar om mycket mer än bara hjärt-kärl-sjukdom. Hon är chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket. Handlar diskussionen helt enkelt om att man har olika utgångspunkter och syften med råden?

Inte enbart, enligt läkaren Ralf Sundberg. När han gick igenom referenslistor till internationella näringsrekommendationer upptäckte han att flera av referenserna inte stämde.

Ur den omfattande litteraturen om kost går det att välja ut just de studier som stöder ens egen ståndpunkt, säger Gunnar Akner, ordförande i svensk förening för klinisk nutrition. Han tycker att de som är oense borde sätta sig ner och läsa samma studier tillsammans för att reda ut missförstånden.

Axel Naver
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista