Syrsor skrämdes med vargspindlar (en sån ser vi på bilden här ovanför). Deras avkomma var mycket bättre på att gömma sig från spindlar än de syrsor vars mödrar inte skrämts.

Syrsor förvarnar avkomma om hot

Syrsor kan lära sina barn att hålla sig undan från farliga spindlar - trots att de efter att de lagt sina ägg sen inte bryr sig om sin avkomma, så lär de sig av mamma. Det är forskare från USA som i experiment skrämt upp syrsor ordentligt med vargspindlar för att se hur deras avkomma tar del av mammas traumatiska erfarenheter.

Det visade sig att barnen till den syrsa som skrämts upp gömde sig mer än dubbelt så länge från hotande spindlar, än barn till syrsor som inte skrämts upp med spindlar. Hur den här lärdomsprocessen går till är oklart, men troligtvis rör det sig om stresshormon som påverkar embryonas utveckling.

vet@sr.se

Referens: Storm et al. Mothers Forewarn Offspring about Predators: A Transgenerational Material Effect on Behavior. The American Naturalist, 2010; 175 (3)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".