Blodprov ska kunna avslöja cancer

Ett enkelt blodprov ska man kunna avslöja om en person har cancer eller inte, enligt resultat som presenteras i tidskriften Science Translational Medicine i dag. Redan i dag visar forskarna hur blodproven kan avslöja om en cancertumör växer eller om den blir mindre.

Det låter kanske för bra för att vara sant, men enligt Tobias Sjöblom, cancerforskare vid Uppsala Universitet, är det egentligen inte så avancerat.

- Tumören läcker lite DNA ut i blodet hela tiden, och det kan man upptäcka genom den här analysmetoden, säger han.

Men för att kunna leta efter tumörens DNA i patientens blod måste man först naturligtvis veta hur tumörens DNA ser ut. Det är precis vad man har gjort i studien som presenteras i Science Translational Medicine i dag: DNA-analyserat sex tumörer, och sen hittat spår av tumörernas DNA i blodprov från patienterna.

Med hjälp av den här tekniken har de också kunnat se hur tumörernas storlek har förändrats med tiden,  med andra ord hur bra cancerbehandlingen fungerar genom att förekomsten av tumör-DNA i blodet har förändrats.

Det här kan man alltså göra redan i dag, även om det fortfarande är väldigt dyrt. Nästa steg i forskningen, det är att hitta genetiska likheter mellan olika tumörer. När man har gjort det, då kommer man, utan att först behöva hitta en tumör och DNA-testa den, att kunna se om en person har cancer.

– Om man vet vilka gener som muteras under uppkomsten av cancer, då kan man leta efter sådana genskador till exempel i blodprov, i patienter innan patienter har blivit sjuka. Det kan alltså fungera som screeningdiagnostik, säger Tobias Sjöblom.

Ännu så länge har man bara hittat några få genetiska mönster som är gemensamma för olika cancertumörer. Dessutom är tekniken som används, som redan påpekats, väldigt dyr. Men Tobias Sjöblom är ändå optimistisk.

– Kostnaden sjunker snabbt, och inom några få år så kommer det att vara möjligt att genomföra sådana här tester till en förhållandevis låg kostnad.

– Så det här är framtidens melodi med andra ord?

– Det är min fasta övertygelse att det är framtidens melodi.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Leary, R et al. "Development of Personalized Tumor Biomarkers Using Massively Parallel Sequencing". Science Translational Medicine, Published 24 February 2010; Volume 2 Issue 20 20ra14.