Tv-tittande dåligt för hjärtat

Tv-tittande har ett tydligt samband med risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, enligt en studie som presenterats i tidskriften Cirkulation.

Så här i OS-tider kan det vara lätt att fastna många timmar i tv-soffan. Men att låta tv-timmarna bli för många, ja det kan vara farligt för hjärtat – i alla fall om man får tro forskarna bakom den här rapporten.

I studien kartlades livsstilen hos 8800 personer, som sedan följdes under några år. Under tiden avled 87 personer av hjärt- och kärlsjukdomar – och nu har forskarna jämfört de avlidnas tv-vanor. 

Sambandet är tydligt: de som tittade på tv mer än fyra timmar om dagen löpte 80 procent högre riska att dö i hjärt- och kärlsjukdomar, jämfört med dem som tittade på tv i mindre än två timmar om dagen.

Men, som forskarna också påpekar, naturligtvis är det inte tv-tittandet i sig som är boven i dramat. I stället är det allt stillasittande som tv-tittandet innebär, och mer generellt bristen på fysisk aktivitet, som ökar riskerna, enligt forskarna.

– Vad som har hänt är att en stor del av de tidigare normala aktiviteterna i ett dagligt liv som har inneburit att man har stått upp och rört på sig, har ersatts av stillasittande, säger rapportens huvudförfattare David Dunstan, forskare vid Baker IDI Heart and Diabetes Institute i Victoria, Australien.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Dunstan, D et al. "Television Viewing Time and Mortality - The Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study (AusDiab)", Circulation. 2010;121:384-391 Published online before print January 11, 2010, doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.109.894824.