Så klarar sig ödlor utan sex

Sex är bra för den genetiska variationen. För människor och många andra djur och växter har det varit ett vinnande koncept under utvecklingen. Men det finns djur som förökar sig på annat vis.

En del arter av skorpioner, ödlor och myggor får avkomma genom jungfrufödsel. Det vill säga, äggen befruktas inte av någon hane utan blir kloner av honan. Men ett problem med asexuell fortplantning är att det inte alltid ger tillräckligt med genetiskt underlag för artens utveckling.

En ödla som länge konfunderat forskare är den amerikanska Whiptail-ödlan. Ödlan förökar sig genom kloning, men utan att den genetiska variationen hos arten minskar i den takt man kan förvänta sig.

Ny forskning som publicerades i Nature nyligen förklarar fenomenet. Whiptail-ödlan är nämligen en hybrid av två andra ödlearter. Ödlan lyckas hålla dessa två genpooler intakta utan att de blandas med varandra genom överkorsning och har på så vis dubbelt så mycket genetiskt material som sina sexuellt skapade ödlesläktingar.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Aracely, A. et al. Sister chromosome pairing maintains heterozygosity in parthenogenetic lizards, Nature, 2010. DOI:10.1038/nature08818

Jungfrufödsel

Partenogenes, av grekiskans parthe´nos (jungfru) och gene´s (ursprung).

Produktion av avkomma ur obefruktade ägg.

Förekommer som normal fortplantningsmekanism inom de flesta grupper av ryggradslösa djur och hos en del fiskar, groddjur och kräldjur, men är inte känt hos fåglar och däggdjur.

Hos djur med jungfrufödsel sker ingen parning och hanar är mycket ovanliga eller saknas helt.

Hos vissa djur (t.ex. bladlöss) kan generationer som fortplantar sig partenogenetiskt omväxla med generationer med könlig förökning.

Källa: Nationalencyklopedin och Lunds universitet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.