Pingviner saknar krill

I Antarktis kan pingvinerna komma att ersättas av mängder av maneter. Den slutsatsen drar forskare efter en kartläggning av den biologiska mångafalden kring Sydpolen.

Orsaken till farhågorna är att pingvinens viktiga föda krillen i vattnen kring östra Antarktis helt konkurrerats ut av mindre plankton.

Genom att släpa ett instrument som mäter mängden plankton efter ett fartyg har forskare kartlagt hur situationen för krillen ser ut, och resultatet är dåliga nyheter för pingvinerna.

Fram till ungefär år 2000 dominerades vattnen kring östra Antarktis av krill, ett räkliknande kräftdjur som både val, säl och pingviner lever av.

Nu har vattnen tagits över av en mycket liten sorts plankton, 120 gånger mindre än krillen, och omöjlig för de större djuren att äta, säger Huw Griffiths från British Antarctic Survey.

– Det är inte lika bra mat för pingvinerna som krillen. Det blir mycket mer arbete för dem och de kan inte få tillräckligt bra föda av det.

Dom små planktonen älskas istället av maneter, som riskerar att ta över havet där pingviner nu livnär sig, varnar Huw Griffiths i ett anförande på den vetenskapliga konferensen AAAS i San Diego i USA. Och det som händer kan kopplas till den globala uppvärmningen, säger han.

Griffiths arbetar med en fullständig kartläggning av det marina livet i Antarktis. En del av det större Census of the Marine Life, som är ett tioårigt forskningsprojekt som ska bli klart till hösten.

Mona Hambraeus
vet@sr.se

Länkar: