Här ses insidan av en rödspätta - prickig, precis som utsidan. Foto: Helen Nilsson Sköld

Färg som går genom huden

Storspiggehanen får röd buk när han vill locka till sig en hona och skrubbskäddan ändrar färg för att gömma sig för fiender. Yttre pigment fyller en stor funktion i naturen men nu har forskare vid Göteborgs universitet hittat pigment på insidan av fiskar.

Fiskar kan ändra färg på insidan, det har Helen Nilsson Sköld, forskare vid Institutionen för Marin Ekologi vid Göteborgs universitet upptäckt tillsammans med sina kollegor. Fiskens förmåga att ändra färg på insidan beror på hur pass genomskinlig den är.

Men rödspättan är prickig både på ut- och insidan trots att den inte är speciellt genomskinlig. De pigmenten fyller förmodligen en annan funktion berättar Helen Nilsson Sköld.

– I buken ligger de inre organen och gonaderna, där de har sina ägg och spermier, det kan hända att det här inre pigmentlagret också kan skydda mot skador på äggen.

Resultaten publicerades i Pigment Cell & Melanoma Research i veckan.

Karin Gylleklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Nilsson Sköld, H. et al. The capacity for internal colour change is related to body transparency in fishes, Pigment Cell & Melanoma Research, 2010. DOI: 10.1111/j.1755-148X.2010.00674.x

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista