Blodstockning i förträngda artärer i benen ger smärtor som tvingar den gående att stanna och vänta till smärtan går över.

Oönskad fönstershopping

Åderförkalkning - igensättning av kroppens artärer - kan bl.a. ge som effekt fönstertittarsjuka, där promenader, även ganska korta sträckor, ger så stark smärta i benen att man måste stanna och vila en stund. Nu har SBU utvärderat ett läkemedel som granskats i en rad rapporter.

 Det läkemedel som är vanligast att tillgripa, Cilostazol, har granskats av SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Ett stort antal rapporter har sammanställts, och granskningen visar att läkemedlet ger en viss förbättring - i snitt kan patienten gå ytterligare 50 meter innan smärtan tar överhanden. Ur individuell synvinkel kan dock även en liten förbättring uppfattas som en stor förändring i livskvalitet.

SBU påpekar att ingen av undersökningarna tar upp medicinens effekt i förhållande till rökstopp och råd om träning, något som helst ska komma först i behandlingen.

I FYSS, Fysisk Aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling, kan man läsa följande om icke-medicinsk behandling av benartärsjukdom, dvs fönstertittarsjuka:   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista