Framför allt barn kommer dra nytta av den nya mätmetoden.

Ny metod för lungundersökning

En ny, mer tillförlitlig metod att undersöka lungorna för att avslöja sjukdomar som KOL och astma har nu börjat användas av Kärnsjukhuset i Skövde, Karolinska Sjukhuset och Södersjukhuset, i Stockholm.

För att avslöja sjukdomar i de minsta luftrören i lungorna, som till exempel KOL eller astma, har en ny undersökningsmetod börjat användas på Kärnsjukhuset i Skövde, Karolinska Sjukhuset och Södersjukhuset, i Stockholm.

Metoden kallas kväveutsköljning med syrgas och mäter på några milliliter när lungvolymen på ett precist sätt. Själva grunden i metoden har funnits länge, men med nya tekniska lösningar har tillförlitligheten nu utvecklats av svenska och australiensiska läkare.

Emilia Wiklund, forskarassistent på barnmedicin på Kärnsjukhuset i Skövde, tror att framför allt barn kommer att dra nytta av den nya noggrannare mätmetoden.

vet@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista