Bränsle gjort av jordbruksavfall kan få flygplan att lyfta.

Växtrester blir bränsle

Genom att använda avfall från jordbruk - som gräs och delar av växter - vill forskare göra bränsle till bilar och flygplan. Forskningsresultaten som förklarar hur detta ska gå till publicerades i Science idag.

Det är inte blad och bark som ska bli bränsle, utan en biprodukt av dem. Genom att utsätta denna biprodukt för högt tryck, får man en blandning av butener - en sorts färglösa gaser. När man därefter tvingar samman gaserna, bildar de ett ämne som kan fungera som bränsle.

Jesse Bond och kollegor, som står bakom resultaten, menar att avfall från jordbruk kan bli en viktig källa till bränsle, eftersom man inte behöver odla upp ny mark för att få material.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Bond, J. Q. El al. Integrated Catalytic Conversion of Gamma-Valerolactone to Liquid Alkenes for Transportation Fuels. by J.Q. University of Wisconsin, Madison in Madison, WI.

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".