Virus som orsakar fågelinfluensan kan vara formade på olika sätt, från sfäriska till mycket långa.

Effektivare vaccin mot fågelinfluensan

Det finns vaccin mot fågelinfluensan. Men det virus som orsakar influensan förändras och förr eller senare kommer dagens mediciner inte att hjälpa. Nu har forskare hittat en ny substans som kan brottas med fågelinfluensan.

Virus som orsakar fågelinfluensan har ett speciellt enzym utanpå sig. Enzymet hjälper viruset att sprida sig i kroppen så att det kan infektera ännu fler celler.

Forskare från Japan, Vietnam och Indonesien, har i samarbete med Wisconsin-Madison universitetet i USA, hittat ett ämne som stoppar enzymets aktivitet. På så vis kan viruset inte sprida sig längre.

I studien, som har gjorts på möss, har det nya ämnet visat sig fungera klart effektivare än mediciner som används idag. Resultaten, som publicerades i PLoS Pathogens, visar också att det nya ämnet fungerar mot virusstammar som blivit resistenta mot dagens mediciner.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Kiso, M. et al. Efficacy of the New Neuraminidase Inhibitor CS-8958 against H5N1 Influenza Viruses. PLoS Pathog 6(2): e1000786, 2010. DOI:10.1371/journal.ppat.1000786

Tidigare publicerat på samma ämne:


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".