Sjukdomar i omgivningen tycks skapa barnadödlighet. Här 6-åriga afghanskan Raheeda Sa'ad i flyktingläger i Pakistan.

Hälsofälla kan skapa barnadödlighet

Bara hälften av låginkomstländerna kommer att klara FN:s milleniemål på hälsoområdet. Det visar ny forskning.

Vad tror du minskar barnadödligheten mest i ett låginkomstland? Färre HIV-sjuka eller en kraftig ökning av bruttonationalprodukten?

Brittiska, amerikanska och belgiska forskare har studerat 71 låginkomistländer, och barnadödligheten. Om det i de här länderna skulle ske en minskning av HIV-sjuka med en procent, motsvara samma effekt på barnadödligheten med en så kraftig ökning av bruttonationalprodukten som 40 procent.

En enorm tillväxt skulle alltså inte rädda lika många barn som om en procent färre av befolkningen blev HIV sjuk.

Det är första gången som forskare studerar vad andra sjukdomar som HIV, hjärtkärlsjukdomar och diabetes påverkar t ex barnadödligheten, och de andra av Fn:s milleniemål. De övriga målen är att få ned antal kvinnor som dör när de föder barn, och minska antalet som dör i tuberkulos, malaria samt HIV.

Forskarnas slutsats är att ekonomisk tillväxt bara förklarar en femtedel av varför vissa länder halkar efter på hälsoområdet. Det tycks alltså inte vara pengar utan andra sjukdomar, som HIV och livsstillssjukdomar, som skapar en hälsofälla och gör att länderna har svårt att minska ex barnadödligheten.

Men forskarna påpekar att de bara har kartlagt ett samband, och inte kunnat slå fast om det också är ett orsakssamband. Statistiska problem finns också, eftersom det i många fattiga länder ex saknas absoluta tal på antalet kvinnor som dör i samband med barnafödande, utan bara uppskattningar.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Referens:
D Stuckler, "Drivers of Inequality in Millennium Development Goal Progress: A Statistical Analysis", PLoS, March 2, 2010.

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista