Kina ser fram emot isfritt Arktis

Ny rapport visar att Kina skulle ha mycket att vinna på ett isfritt Arktis, genom att sjötransporterna skulle kunna kortas.

Det har varit mycket uppmärksamhet kring negativa effekter av smältande isar kring Arktis, men det kan också finnas fördelar.

Kina förebereder sig för att farvattnen kring Nordpolen ska bli isfria under sommarmånaderna, vilket skulle leda till stora besparingar.  Upp emot hälften av Kinas BNP kommer via sjöfarten. Om rutten till Europa och USA skulle kortas med 700 mil under sommarmånaderna, skulle det innebära ekonomiska fördelar. 

– Det är oklart när det här skulle inträffa, och kineserna själva har inte gjort några andra beräkningar än i västvärlden, där det antas dröja mellan fem och 60 år innan Arktisk regelbundet skulle bli isfritt under sommarmånadern, säger Linda Jacobson, som är fredsforskningsinstitutet SIPRIS:s programansvarige i Kina.

Linda Jacobson har gått igenom offentliga dokument och i samtal med forskare och handläggare i Kina kommit fram till de här slutsatserna kring Kinas syn på Arktis.

– Mediarapporter om slaget kring naturresurserna vid Nordpolen är överdrivna, eftersom de flesta naturresurser ligger inom tydliga ekonomiska zoner. De konflikter som finns kan med största sannolikhet lösas fredligt, säger Linda Jacobson.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".