1 av 2
Mars måne Phobos. (Bild: ESA/DLR/FU Berlin, G. Neukum)
2 av 2

Mars Express nosar på ihålig måne

Marsmånen Phobos får ikväll närgånget besök då rymdsonden Mars Express passerar på bara fem mils avstånd. En av de egenskaper hos månen som förbiflygningen kan kasta ljus över är att den förefaller ihålig.

Ikväll klockan fem i nio kommer den delvis svenskbyggda rymdsonden mars Express att passera bara fem mil från en av mars två månar, Phobos. Ingen satellit har kommit så nära Phobos förut.

Förbiflygningen kan kanske berätta om hur Phobos är skapad. Är det en infångad asteroid eller är den en skärva av mars?

Radarinstrument ombord ska kunna ge en bild av månens struktur, även en bit in i den och det kan vara intressant för Phobos har ett märkligt drag: månen är 20 kilometer i diameter men alldeles för lätt för sin storlek - den kan vara ihålig.

Och det är inget man känner igen från andra himlakroppar säger docent Mats Holmström vid institutet för rymdfysik i Kiruna:

Marsmånen som blir nära förbiflugen av sonden mars Express ikväll alltså, som docent Mats Holmström vid Institutet för Rymdfysik i Kiruna kunde berätta om.

– Nej Phobos är unik på det sättet vad jag vet.

Och om den nu är ihålig, varför är det intressant att få veta det?

– Phobos är en ursprunglig bit av vårt solsystem som antagligen har varit relativt opåverkad under långa tider. Så man får se en bit av det ursprungliga materialet som solsystemet bildats av, om det är en asteroid.

– Om den istället har skapats från marsmaterial så har man ju en bit av det som finns under ytan på mars. Det är en av de andra teorier som finns, att en stor meteorit slog ner på mars och kastade ut material som sen har samlats ihop och blivit månen Phobos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista