WHO utreder kylans hälsoeffekter

WHO Europa håller på att sammanställa en rapport om kylans effekt på hälsan, för att se till att länderna i den europeiska regionen är förberedda vid framtida köldknäppar.

– Vårt mål är att informera dem som arbetar inom sjukvården och de nationella sjukvårdsinstitutionerna om hur kallt väder påverkar hälsan, och vad de kan göra för att förhindra de negativa effekterna, säger Bettina Menne, expert på klimat och hälsa vid WHO:s kontor i Rom och ansvarig för arbetet med rapporten.

De effekter som Bettina Menne talar om kan till exempel vara hjärtproblem, andningssjukdomar och frostskador, som alla ökar ju kallare det blir. Särskilt drabbade är hemlösa, berättar hon, men även personer som av någon anledning – kanske för att de inte har råd -- inte har tillräckligt varmt i sitt hem.

Efter den värmebölja som drabbade Europa sommaren 2003, och som krävde tiotusentals dödsoffer, så skapade WHO en handlingsplan för hur myndigheter kan agera vid värmeböljor för att minska effekten på människors hälsa. Över ett hundra vetenskapsmän deltog i projektet, som fick namnet Euroheat. Och det arbete som nu pågår kan enligt Bettina Menne ses som en motsvarighet för extrema köldknäppar.

-- Euro Heat följde samma struktur som det här arbetet. Vi tittade på hälsoeffekterna, vilka offentliga åtgärder som visar sig effektiva, vad vi kan eller borde rekommendera. Det här projektet följer exakt samma logik, säger Bettina Menne.

WHO:s rapport kommer att presenteras i höst, men redan nästa vecka kommer problematiken att diskuteras på WHO:s miljö- och hälsokonferens som hålls mellan den 10 och den 12 mars i Parma.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista