Escherichia coli, en av bakterierna som finns naturligt i våra tarmar.

Tarmflorans DNA kartlagt

Nu har forskare kartlagt vår tarmfloras DNA. Flera miljoner gener som ska hjälpa oss att förstå vilken roll bakterierna har i våra tarmar och hur de påverkar människans hälsa.

Vi har ungefär ett och ett halvt kilo bakterier i magen och tarmarna. Stora delar av tarmfloran har tidigare varit okänd, men i en studie som presenteras i Nature idag, har forskare kartlagt en stor del av bakteriernas DNA.

 - Nittio procent av vår bakterieflora har inte varit känd, så det har varit som ett stort svart hål. De här processerna, när vi börjar kartlägga genetiskt vår en och en halv kilos bomb av bakterier är därför oerhört väsentlig och välkommen, berättar Sven Pettersson, professor i värd- och mikrobinteraktioner vid Karolinska Institutet.

I och med den här kartläggningen och liknande projekt som pågår runt om i världen kan vi få en bild av hur tarmfloran ser ut hos en frisk människa. När man fått en bild av hur den normala tarmfloran ser ut kan man i nästa steg undersöka sjuka människors tarmflora. På så vis kan man se om sjukdomen kanske beror på att man saknar eller har för många av en viss bakterie.

- Det är mycket, mycket bra, och det är ett fantastiskt arbete de har gjort. Det här sätter en anatomisk bild på magtarmkartan som vi tidigare inte haft, säger Sven Pettersson.

Studien, som publicerades i Nature idag, baserades på prover från 124 européer.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Qin, j et al. A human gut microbial gene catalogue established by metagenomic sequencing. Nature, March 4, 2010, DOI: 10.1038/nature08821

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista