Svensk urskog.

Genuina urskogar mycket ovanliga

Forskare vid SLU i Umeå har kommit fram till att den verkliga urskogen är ännu mindre än man tidigare trott. I norra Sverige finns några av Europas sista rester av tall-urskog.

Vid forskningen i Umeå har man bland annat studerat skogens biologiska mångfald, dess struktur och sammansättning, samt mänsklig påverkan. De fann då att stora delar av tallur-skogarna visade spår av att ha brukats och formats av människan under mycket lång tid.

De undersökta tallskogarna är alltså till största delen inte genuina urskogar. Men trots det säger forskarna att skogarna ändå bör undantas från skogsbruk. Detta eftersom de inte enbart är ekologiskt värdefulla, utan utgör också de sista resterna av ett uråldrigt kulturlandskap med ovanliga arkeologiska lämningar och kulturspår.

vet@sr.se

Referens:
Josefsson, T. et al. (2009), Pristine forest landscapes as ecological references. Doctoral diss. Dept. of Forest Ecology and Management, SLU. Acta Universitatis agriculturae Sueciae vol. 2009:77.

Länkar:

Urskog

Skog utan spår av människors ingrepp. I dagligt tal benämner man skog som är gammal och i synnerhet grov som urskog. Men principiellt är spontan återväxt på ett brandfält eller i en större stormlucka urskog, så länge den är orörd. Många urskogar är olikåldriga och uppvisar olika stadier av återväxt och nedbrytning av trä och annat organiskt material. Riktigt stora urskogar finns fortfarande i norra Sibirien, Alaska och norra Kanada, samt i regnskogar.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".