Fästingarna sover gott under snötäcket.

Fästingarna gynnas av vit vinter

Den kalla vintern sätter sina spår i växt- och djurlivet. Men fästingen klarar sig bra, trots de låga temperaturerna och det är tack vare all snö.

Snön gör att fästingarna klarar sig bra under den här kalla vintern. Fästingen kryper nämligen ner några centimeter i marken för att komma undan kylan. Nu ligger snön ovanpå, som ett isolerande täcke så det blir inte så kallt där nere.

– En decimeter kan de ha krupit ner och där ligger de i plusgrader, eller runt nollgradig temperatur. Om den här marken fryser och det inte finns något snötäcke ovanpå, då är det riskabelt för dem, säger Thomas Jaenson, som forskar på fästingar och andra blodsugande kryp vid Uppsala universitet.

Det är alltså värre för fästingen om temperaturen varierar runt nollgradigt och det inte finns någon snö. Då kan fästingen luras och tro att de är vår. Om den då kryper upp ur marken och det blir frysgrader igen så klarar den sig inte.

Men det är inte bara snön som hjälper fästingen att klara av kylan. Den bildar nämligen molekyler i kroppen under vintern som gör att kroppsvätskorna inte fryser. Det gör att fästingen klarar av lägre temperaturer än till exempel däggdjur.

– De tillverkar sockeralkoholer, glykol och sånt här, precis som vi har i kylarvätska i bilar, säger Thomas Jaenson.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Varför finns fästingar?

Ur människans synvinkel gör nog fästingar mer illa än nytta eftersom de sprider sjukdomar. Men de suger också blod från till exempel fåglar och små gnagare och bidrar på så sätt till att reglera dessa populationer.

Fästingar är föda för vissa insekter och spindlar. Jordlöparen är exempelvis en typ av skalbagge som livnär sig på fästingar. Det finns också en parasitstekel som lägger sina ägg i fästingars ägg.

Många mikroorganismer är helt beroende av fästingar för sin överlevnad.

Källa: Thomas Jaenson, UU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista