Svårare se känslor med Parkinson

Det har visat sig att människor med Parkinsons sjukdom inte har lika lätt för att läsa av andra personers känslor. I varje fall om man får lita på den meta-analys som publicerades i Neuropsychology i veckan.

I meta-analysen som gjordes på närmare trettonhundra personer, visade det sig att människor med Parkinson har svårare för att läsa av andras känslor genom att titta på ansiktsuttryck eller lyssna på nyanser i rösten.

Att inte kunna läsa av känslor lika bra, kan vara en av anledningarna till att många med sjukdomen känner sig obekväma i sociala situationer, menar forskarna. Varje år drabbas 15 000-20 000 personer i Sverige av Parkinson.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Gray, M, H, et al. A Meta-Analysis of Performance on Emotion Recognition Tasks in Parkinson's Disease. Neuropsychology, American Psychological Association. 2010, Vol. 24, No. 2, DOI: 10.1037/a0018104

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista