Nya problem för LHC

Inte förrän 2013 kommer man att kunna partikelacceleratorn LHC vid Cern för full effekt. I år och nästa år får man nöja sig med halvfart och därefter måste anläggningen stängas av i ett års tid för renovering, enligt de senaste uppgifterna.

För några månader sedan genomfördes de första framgångsrika protonkollisionerna i den 27 kilometer långa partikelacceleratorn LHC – Large Hadron Collider – vid Cern i Schweiz. Redan då sattes ett nytt rekord, protoner hade aldrig kolliderats med så hög energi förut. Den totala energin i protonkrocken var då 3,6 Teraelektronvolt (TeV).

Men det får ändå betraktas som en mjukstart – partikelacceleratorn ska i slutändan klara av att kollidera protoner med en sammanlagd energi på 14 TeV. Men detta måste man nu alltså vänta ytterligare några år med.

Först efter ett helt års uppehåll för renovering, som nu planeras till år 2012, så kan man komma upp i de allra högsta energierna. När protonerna har så mycket energi rör de sig mycket nära ljusets hastighet.

I år och nästa år får man alltså nöja sig med halvfart, 7 TeV, när man kolliderar protonerna i jätteanläggningen. Tidigare hade man planer på att få upp partiklarnas energi till totalt 10 TeV redan i år, men det bestämmer man sig nu för att vänta med eftersom man inte är säker på att anläggningen klarar av det i sitt nuvarande skick.

Men trots förseningarna, så ser forskarna själva fram emot de kommande årens experiment.

– Vi räknar nu med att vi ska göra en lång körning vid sju Teraelektronvolt, så vi räknar med att vi har goda möjligheter att upptäcka ny fysik redan nu, säger Kerstin Jon-And, professor i fysik vid Stockholms Universitet och forskare vid Cern.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista