Nätdejtare ljuger inte mer än vanliga dejtare, enligt en ny studie.

Nätdejtare ljuger inte mer än andra

Det är inte vanligare att man ljuger på nätdejtingsforum än att man ljuger vid träffar i verkligheten, enligt en ny amerikansk studie.

Anledningen till att man är lika sanningsenlig på nätet som i verkligheten är enligt forskarna förmodligen att målet med nätdejtingen är att träffas i verkligheten. Man vill helt enkelt inte fastna i en lögn.

I samma studie visades också att av dem som ljuger så är män överrepresenterade. Kvinnor ljög däremot oftare om sin vikt än män – men männen ljög i sin tur mer om sina tillgångar.

5000 amerikaner som alla nätdejtade deltog i studien, som publiceras i tidskriften Journal of Social and Personal Relationships.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Hall, Jeffrey et al. Strategic misrepresentation in online dating: The effects of gender, self-monitoring, and personality traits. Journal of Social and Personal Relationships, Vol. 27, No. 1, 117-135 (2010) DOI: 10.1177/0265407509349633.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista