Nässpray kan behandla öroninflammation

I en doktorsavhandling som specialistläkaren Susann Skovbjerg lade fram vid Göteborgs Universitet i går visar hon hur en nässpray effektivt kan behandla en typ av öroninflammation som är vanlig hos barn under skolåldern.

I avhandlingen presenteras en studie som genomförts vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg, där 20 barn med öroninflammation behandlades med en spray som innehöll en typ av streptokockbakterier som finns naturligt i munnen. En tredjedel av barnen blev antingen helt friska eller avsevärt bättre.

I studien ingick också en kontrollgrupp på 20 barn. Och skillnaderna mellan dom båda grupperna var tydlig, säger Susann Skovbjerg.

– Barnen fick en tiodagarsbehandling med nässprayen, och det var tydligt att de tillfrisknade snabbare än barn som fick placebo, säger hon.

Varför sprayen fungerade så bra kan forskarna bakom studien däremot inte riktigt förklara.

– Det krävs helt enkelt mer forskning, säger Susann Skovbjerg.

I studien testades också en annan spray som innehöll en annqan typ av bakterier, men den fungerade inte lika bra som den med streptokocker.

Den typ av öroninflammation som behandlades gör att barnen får vätska i mellanörat, vilket försämrar hörseln.

– Det ska alltså inte förväxlas med akut öroninflammation, säger Susann Skovbjerg.

Nio av tio barn drabbas av den här typen av öroninflammation innan de kommer upp i skolåldern. Normalt går den över av sig själv, men varje år får 10 000 barn ett litet plaströr inopererat i örat för att bli av med vätskan.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Skovbjerg, Susann. Inflammatory mediator response to Gram-positive and Gram-negative bacteria in vitro and in middle ear infections, doktorsavhandling vid institutionen för biomedicin vid Göteborgs Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista