Regnskogen skövlas där det finns vägar, enligt forskare vid Brasiliens nationella forskningsinstitut INPA.

Regnskog skövlas på nya platser

Avverkningen av den brasilianska regnskogen har under de senaste åren minskat. Men samtidigt visar de senaste satellitbilderna från Brasiliens nationella forskningsinstitut, INPA, att regnskog nu fälls på områden där det tidigare inte funnits problem med skövling.

– Under 2009 minskade regnskogsavverkningen, och det är mycket goda nyheter. Men det som är oroväckand är att avverkningen har flyttat från de tidigare skövlingsområdena till nya tidigare orörda platser inne i skogen, säger Philip Fearnside, professor vid INPA.

INPA:s satellitbilder för 2009 visar alltså att områden där det tidigare aldrig varit problem med skövling nu börjar bli utsatta, att betesmarken och åkrarna flyttar längre in i regnskogen. Och enligt Philip Fearnside så är det ofta nya bilvägar som öppnar upp för boskapsskötsel eller sojaplantage på nya områden i regnskogen. Vägarna gör helt enkelt tidigare orörd skogsmark tillgänglig – och i Brasilien är det nu flera nya asfaltsvägar på gång.

Anledningen till att nya vägar leder till nya skövlingsområden är att de som producerar fodersoja behöver vägarna tvärs genom regnskogen för att kunna frakta bönorna till hamnarna. Där lastas de sedan om till stora fraktfartyg och skeppas över till bland annat Euoropa och Sverige.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".