Bananflugor utan stressproteinet Sestrin får hjärtproblem.

Stressprotein minskar åldersproblem

En ny studie på bananflugor visar hur sestriner, proteiner som bildas vid stress, hjälper till att skydda mot åldersrelaterade problem.

I studien, som presenterats i tidskriften Science, jämförde man flugor som hade en normal sestrinproduktion med flugor som inte hade nån alls. 

De flugor som inte producerade något av stressproteinet fick bland annat hjärtproblem och försvagade muskler. Det kunde man inte se hos flugorna som hade en normal produktion.

– Man lägger en till pusselbit i åldrandets gåta i den här studien. Man har inte vetat att sestrinerna hade en sådan här stor betydelse för åldersrelaterade sjukdomar, säger Thomas Nyström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs Universitet.

– Och hur kan man använda det här i praktiken?

– Man skulle kunna tänka sig att sestrinerna skulle kunna agera som en måltavla för eventuella kemikalier eller droger ämnade att bromsa uppkomsten av åldersrelaterade sjukdomar.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
J.H. Lee; et al. Sestrin as a Feedback Inhibitor of TOR That Prevents Age-Related Pathologies. Science, March 5, 2010, DOI: 10.1126/science.1182228

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista