Karin Appelquist har funnit tecken på vulkanisk aktivitet i Jönköpingstrakten. Här dock vid en vulkan i Italien.

Vulkanisk aktivitet i Jönköping

Forskare vid Göteborgs universitet rapporterar om vulkanisk aktivitet i Jönköpingsområdet. Fast ni som bor där i dag kan sitta lugna – det handlar om vulkaner som var aktiva för knappt två miljarder år sen.

Det är genom kemiska studier av de olika bergarterna i området, som geologerna vid Göteborgs Universitet har kunnat konstatera att vulkaner var aktiva i området för ungefär 1,8 miljarder år sedan.

Vulkanerna uppstod genom att den kontinent som sydöstra Sverige då var en del av kolliderade med en del av en oceanplatta från sydväst.

Kollisionen tvingade ned den tyngre, tunnare oceanplattan i jordens inre där den började smälta. Så småningom steg smältor upp till ytan och bildade vulkaner.

Dokumentationen av hur berggrunden ser ut och hur den bildats är enligt forskarna viktig för att förstå hur vårt landskap formas, och var vi kan hitta särskilt eftertraktade malmer som järn och guld.

Forskningen publiceras i en doktorsavhandling av Karin Appelquist vid Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs Universitet.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Referens:
Appelquist, Karin. Proterozoic crustal evolution in southcentral Fennoscandia, doktorsavhandling vid Institutionen för geovetenskaper, Göteborgs Universitet.

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista