1 av 2
Kalk som Chara-algen fäller ut under sommaren och som använts för att rekonstruera de senaste 4400 årens fuktförändringar. (Klicka på bilden för förstoring.)
2 av 2
Sofia Andersson

Sveriges klimat kan bli mer varierat

Vi går mot ett mer varierande klimat i Sverige, förutspår Sofia Andersson som i fredags disputerade vid institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi vid Stockholms universitet.

Genom att titta på variationen av fukt som rekonstruerats med hjälp av sjösediment och torv och sedan koppla dem till temperaturförändringar, har Sofia Andersson kunnat se hur klimatet varierat i Sverige under de senaste 4400 åren.

I sin doktorsavhandlingen har hon bland annat kunnat se tusenåriga trender då klimatet varit varmt och torrt och därefter kallt och fuktigt.

En av de temperatur-rekonstruktioner som Sofia Andersson jämfört sina data med visar en snabb temperaturökning de senaste 100 åren. Någon liknande temperaturökning har hon inte kunnat se under den tidsperiod hon undersökt.

- Jag tror att den temperaturökningen är unik för de senaste fyra tusen åren och att den leder till att vi får ett mer varierat klimat, som på vissa områden blir torrare och varmare och på andra platser fuktigare och kallare, berättar Sofia Andersson.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Andersson S. et al. Late Holocene humidity variability in central Sweden, Department of Physical Geography and Quaternary Geology, Stockholm University; 2010. ISBN: 978-91-7155-929-6

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".