Tillsatt syre i spriten gör att alkoholen förbränns snabbare, visar en ny studie.

Syre i spriten gör dig nyktrare

En grupp sydkoreanska forskare har kommit på ett sätt att behandla sprit, så att man nyktrar till snabbare – något som de hoppas kan leda till en minskning i antalet alkoholrelaterade olyckor.

Sprit som gör att man nyktrar till snabbare – det låter kanske som en sensationell upptäckt. Men egentligen är det hela ganska enkelt.

Att syre skyndar på förbränningen av alkohol, det vet man sedan tidigare. Så forskarna adderade helt enkelt lite extra syre i en typ av starkvin, och mätte sen om den förbrändes snabbare än vanligt.

Och mycket riktigt: För dem som fick dricka ett stort glas starkvin utan extra syre tog det runt fem timmar att förbränna allt, medan de som fick en variant som innehöll tre gånger mer syre än normalt förbrände all alkohol ungefär en halvtimma snabbare.

Forskarna poängterar dock att det hela inte handlar om att göra att folk klarar av att dricka mer sprit, utan hoppas istället att deras upptäckt kan göra att folk som dricker sprit återhämtar sig snabbare och därför också löper en lägre risk att råka ut för alkoholrelaterade olyckor.

Studien publicerades i tidskriften Alkoholism: Clinical and Experimental Research.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Kwon et al. Influence of Dissolved Oxygen Concentration on the Pharmacokinetics of Alcohol in Humans. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, published Online 1 Mar 2010. Doi: 10.1111/j.1530-0277.2010.01155.x

Om studien

30 män och 19 kvinnor fick dricka 360 ml av en dryck som innehöll 19.5 volymprocent alkohol. Det fanns tre olika varianter av drycken, med olika syrenivåer – närmare bestämt 8, 20 eller 25 parts per million (ppm).

I snitt tog det ungefär fem timmar för alkoholnivån i blodet att sjunka till noll. Men för dem som fick en dryck med 20 eller 25 ppm syre gick processen 23 minuter respektive 27 minuter snabbare än för dem som hade den mer normala halten på 8 ppm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".