1 av 2
Det är inte alla blixtar som går nedåt, som den här.
2 av 2
Här ser du var i atmosfären som de uppåtgående blixtarna - "blue jets" - kan bildas. (Klicka på bilden för förstoring.)

Extra starka blixtar går uppåt

Blixtar kan ibland gå uppåt från molnen och ut i atmosfären. Amerikanska forskare har lyckats mäta styrkan hos en sådan blixt – som var sju gånger starkare än de vi brukar se härnere.

De uppåtgående blixtrarna är blå till färgen och kallas för jets. Vad som avgör om blixten söker sig från åskmolnet och uppåt istället för ner mot jorden, det vet man inte säkert ännu.

Amerikanska forskare har nu kunnat mäta styrkan på en av de här jätteblixtrarna. Den är 75 kilometer lång och beräknas ha en strömstyrka på 730 ampere vilket är sju gånger starkare än den vanligaste blixttypen som söker sig mot jorden och som vi själva kan se vid ett åskväder.

I en tid när vi skickar upp allt mer teknik i atmosfären som satelliter och flygplan är det viktigt att veta hur de här blixtarna beter sig. Inte minst för att kunna undvika störningar på till exempel satellitkommunikation – som till exempel på Sveriges Radios sändningar till andra delar av världen som sker just via satellit.

– För att elektronik i sådan här atmosfär ska fungera måste materialet stå ut med alla de störningar som finns i en sådan elektrisk miljö, konstaterar Mahbubur Rahman, som är forskare vid avdelningen för elektricitetslära vid Uppsala Universitet.

 Malin Olofsson
vet@sr.se

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista