1 av 2
2 av 2
Mussa Mwungi och Hendry Mziray med en medarbetare på Home vege

"Afrika kan föda världen"

Exporten av färsk frukt, färska grönsaker och blommor från Östafrika till EU har ökat kraftigt de senaste åren, förutom en dipp under finanskrisen. Kenya är största exportören men även andra delar av tropiska Afrika har stor potential att exportera mat.

– Afrika är mest känt för torka, katastrofer och politisk instabilitet men odlingsförutsättningarna är mycket goda, det finns mycket sol och vatten och stora områden som lämpar sig för jordbruk. Det säger Rémi Kahane, hortonom och doktor i bioteknologi, som sitter i ledningen för Global horticulture initiative, en internationell sammanslutning för att koordinera forskning inom trädgårdsodling och trädgårdsvetenskap för att förbättra livet för de fattigaste i världen.

Rémi Kahane har sitt kontor i Arusha i Tanzania och säger att just Tanzania har runt 20 miljoner hektar som idag är lågutnyttjade och som lämpar sig för högproduktiv trädgårdsodling. Hela det svenska jordbruket är bara en dryg tiondel av den ytan.

Kenya är Östafrikas storprodcent av färsk frukt och grönt och blommor som exporteras med flygplan till EU. 1990 exporterade Kenya 14.000 ton snittblommor, idag är den siffran nästan 90.000 ton snittblommor som kommer med flyg till EU.

Grannlandet Tanzania vill gå samma väg som Kenya, och Hendry Mziray på grönsaksexportören Home vege menar att förutsättningar för exportodlingar är så goda att Afrika skulle kunna föda världen.
– Vi afrikaner kommer att föda världen, Europa och USA.

Mer om förutsättningarna för Afrika att producera mat hör ni Vetenskapsradion Klotet i eftermiddag 13.20 i P1

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".