1 av 2
Nutida emu.
2 av 2
Nutida emu. En 19 000 år gammal släkting har lämnat DNA efter sig i äggskal.

Emu-äggskal ny källa till fossilt DNA

Utdöda djurarter från längesen kan man komma inpå livet med hjälp av DNA-fragment om man lyckas hitta såna. Nu visar australiensiska forskare att vad gäller fågelarter är äggskal rena guldgruvan – bara man undviker att avkalka bort alltihop.

Från en australisk emu som levde för 19 000 år sen har forskare lyckats få tag på DNA ur äggskal. Det är det äldsta fossila DNA man kunnat utvinna i Australiens varma miljö.

Att det tidigare varit svårt att få ut DNA just ur äggskal hänger samman med att avkalkning ingår i proceduren. Eftersom äggskal mest består av kalk sköljer man då bort även DNA-bitar, kom forskare i Perth på. Så de provade en metod med värmning – och fick ut dubbelt så mycket DNA ur äggskalen.

– Pinsamt att ingen i forskare som sysslar med fossilt DNA har provat det tidigare, kommenterar biologen Michi Hofreiter till tidskriften Nature.

Äggskalsforskningen publiceras i brittiska Proceedings of the Royal Academy.

Referens: Oskam, C. L. et al. Proc. R. Soc. B advance online publication doi:10.1098/rspb.2009.2019 (2010).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista