Långtidsrökare kan slippa Parkinson.

Rökning minskar risk för parkinson

Att rökning kan skydda mot Parkinson sjukdom är sedan tidigare känt. Men en ny studie visar att det framför allt är antalet år man rökt som är av betydelse, inte antal rökta cigaretter. Det går att läsa i den medicinska tidskriften Neurology nu i veckan.

Det är alltså framför allt långtidsrökare som klarar sig bättre från att drabbas av parkinson. Deltagare i undersökningen som rökt i fyrtio år eller mer löpte 44 procents mindre risk att utveckla Parkinson jämfört med dem som aldrig rökt. Däremot påverkade inte antalet rökta cigaretter per dag resultaten.

Den här undersökningen gör att man kan förstå sjukdomens utveckling bättre, säger studiens författare Honglei Chen, men påpekar att ingen skulle rekommendera cigaretter som förebyggande mot parkinson med tanke på alla negativa hälsoeffekter som är kopplade till rökning.

Även om ämnen från cigarettrök gör att risken för att drabbas av parkinson minskar så finns det en mängd negativa effekter. En av de negativa effekterna skrevs det om i Cancer research i tisdags. Forskare från USA har nämligen upptäckt en genvariant som ökar risken för att få lungcancer. För människor som har den genvarianten kan det räcka med små doser av cigarettrök för att cancer ska utvecklas.

Forskning de senaste åren har också visat samband mellan rökning och utveckling av till exempel multipel skleros och förlamningssjukdomen ALS. Dessutom är det sedan länge känt att rökning kan leda till kärlkramp i benen, kronisk bronkit, åderförkalkning, stroke i hjärnan, hjärtinfarkt, magsår, benskörhet och en hel del cancer.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens: Chen, H. Years of smoking associated with lower Parkinson's risk, not number of cigarettes per day, March 10, 2010, online issue of Neurology.

Amos, I, C. et al. A Susceptibility Locus on Chromosome 6q Greatly Increases Lung Cancer Risk among Light and Never Smokers , March 9, 2010, Cancer Research. DOI: 10.1158/0008-5472.

Armon, C. Smoking may be considered an established risk factor for sporadic ALS, NEUROLOGY 2009;73:1693-1698

Hedström et al. Tobacco smoking, but not Swedish snuff use, increases the risk of multiple sclerosis. Neurology.2009; 73: 696-701

tobaksfakta.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".