Reovirus (på bilden av typen rotavirus) är mest känt för att orsaka diarré hos barn, men visar sig nu kunna behandla cancer. Foto: Kjell-Olof Hedlund / SMI.

Virus kan behandla cancer

Forskare i Kanada har framgångsrikt testat ett virus som kan hjälpa till i behandlingen av cancer. I studien har de testat behandlingsmetoden på prostatacancer, men de tror också att samma metod kan fungera på i princip alla cancertumörer.

– Man använder ett virus för att döda tumörceller. Och just reovirus, det förökar sig betydligt lättare i tumörceller än i friska celler, säger Magnus Essand, professor vid institutionen för klinisk immunologi vid Uppsala Universitet.

Precis som alla virus, förökar sig reoviruset genom att infektera celler. Men den stora fördelen med det här viruset är att det framför allt förökar sig i tumörcellerna, för att till slut döda dem. Dessutom påkallar viruset uppmärksamheten i kroppens immunsystem, som alltså också attackerar de infekterade tumörcellerna. Viruset gör alltså att cancern angrips på två fronter.

I studien visar forskarna hur de testat reovirus på sex patienter, som alla fick viruset injicerat i sina cancertumörer tre veckor innan de fick prostatan bortopererad, som ett led i den normala behandlingen. Efter avlägsnandet kunde forskarna konstatera att cancercellerna hade börjat dö hos alla sex patienter.

Forskarna påpekar dock att reovirus knappast kommer att fungera som botemedel mot cancer, men menar att metoden har en stor potential som komplement till övriga behandlingsmetoder. Magnus Essand håller med:

– För det första så vill jag säga att det här är ett virus bland många andra, det finns även andra virus som har använts på tumörceller och det kan vara lite svårt att avgöra vilket virus som är bäst. Men generellt sett så tror jag väldigt mycket på att använda just virus för att först då döda tumörceller och sedan för att attrahera immunsystemet också.

Just nu pågår också andra försök med virus som behandlingsmetod vid andra cancertyper, bland annat en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer.

Peter Alestig
peter.alestig@sr.se

Referens:
Chandini M. Thirukkumaran et al. Oncolytic Viral Therapy for Prostate Cancer: Efficacy of Reovirus as a Biological Therapeutic, Cancer Research, published online first on March 9, 2010. Doi: 10.1158/0008-5472.CAN-09-2408.

Länkar:

Familjen Reovirus

Reovirus är en virusfamilj som kan infektera både människor, djur och växter. Virusfamiljen delas in i nio grupper men det är bara två av dem som kan göra människan sjuk. Viruset ger då upphov till luftvägsinfektioner eller diarré och kräkningar.

Källa: Nationalencyklopedin, Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista